Tik hier om terug te keren naar de keuzepagina

 

(de plaatsing van een bijdrage betekent niet noodzakelijkerwijs dat ik het eens ben met de auteur)

Het Valse Duurzaamheidsevangelie
Op weg naar de Groene Planeconomie

                                                             9 december 2020                                          Alma van Hees
Alma van Hees
 

The Great Reset na de COVID-crisis wordt het onheilspellende thema van het World Economic Forum (WEF) in 2021. In die bijeenkomst van de groten der aarde staan duurzaamheidsscenario’s centraal en een versnelde energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Het duurzaamheidsevangelie is inmiddels gretig overgenomen door politici en de media. Maar wat heeft dat ons opgeleverd? Bitter weinig, vooral veel destructie en miljarden kostende plannen en projecten, stelt Alma van Hees.

Door de schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt zal er heel wat wederopbouw moeten gaan plaatsvinden. Dat biedt nieuwe kansen: Never Waste a Good Crisis. En zo klinkt in kringen van de duurzaamheidslobbyisten nu de roep om versneld de hele samenleving te transformeren tot een echt duurzame samenleving. Om aldus de volgende veel ergere crisis, de vreselijke opwarming van de aarde, te kunnen voorkomen. En dat schijnt alleen maar te kunnen door te stoppen met het verstoken van fossiele brandstoffen en over te schakelen op ‘hernieuwbare energie’.


Green Deals
Op dit groene pad zijn de afgelopen jaren in alle westerse landen al heel wat stappen gezet. Eerst werd gesproken over een klimaatprobleem, toen over een klimaatcrisis en tenslotte een klimaatnoodtoestand. Bij gebrek aan een nog dramatischer superlatief werd daarna overgeschakeld op fraaie namen voor plannen om die noodtoestand te voorkomen. Allerlei Green Deals – een mooie brede en dus vage titel, waar van alles onder kan worden geschaard – zagen het licht.

En nu hebben we dan The Great Reset, gepromoot door het WEF en de Britse Prins Charles, gebaseerd op de – zeker na de Covid-crisis – onvermijdelijk geachte energietransitie en ingrijpende duurzaamheidsscenario’s. De CO2-uitstoot moet wereldwijd worden belast, fossiele brandstoffen verder worden afgebouwd en we schijnen ons te moeten voorbereiden op een toevloed van klimaatvluchtelingen.                 

Destructie
De slogan van het WEF is in elk geval prachtig gekozen: Great suggereert iets groots en veelomvattends, Reset doet denken aan een bekend commando op het toetsenbord. Control-alt-del en opeens is de hele wereld anders. Hoe heerlijk zou dat wel niet zijn, alle wereldproblemen van vervuiling tot armoede, oorlog en geweld in één keer opgelost! Dat is natuurlijk grote flauwekul, maar als slogan klinkt het prachtig.
                 
Blijkbaar moet er dringend het een en ander gepromoot worden. Dat is ook wel te begrijpen als we naar de huidige stand van zaken bij de energietransitie kijken. Die is ronduit bedroevend te noemen. Want al die kostbare renewables hebben tot nu toe maar weinig opgeleverd. Sterker nog: grootschalige destructie is het resultaat. Laten we het lijstje van de hernieuwbare energie uit biomassa, zon en wind maar eens de revue passeren.

Biomassacentrales
Inmiddels mag bekend worden verondersteld dat het verbranden van hout(pallets) in biomassacentrales vernietigende effecten heeft. Zelfs ons kabinet is daar nu achter gekomen en wil een afbouw. Beter laat dan nooit, denken we dan maar, ook al blijft de vraag hoe snel die afbouw straks gaat plaatsvinden. Want de klimaatdoelen moeten wel worden gehaald en er moet een flink gat worden opgevuld in de oorspronkelijke aanpak om de CO2-uitstoot te reduceren.

Alhoewel: gat? Welbeschouwd vermínder je juist de CO2-uitstoot door géén houtpallets te verbranden. Want de EU en de duurzaamheidslobby mogen dat nog zo mooi tot ‘hernieuwbare energie’ bombarderen, een kind begrijpt dat dat niet klopt. Bomen kappen en opstoken betekent immers minder bomen, terwijl die juist CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Bij de stook komt trouwens ook weer CO2 vrij, maar dat geeft niet, zo wordt ons voorgehouden: dat wordt gecompenseerd door de CO2-opname van de boom in al de jaren dat hij leefde. Netto zou er dus geen uitstoot zijn. Zou het echt?
                    
Extra uitstoot
Verbranding van biomassa – de productie van ‘groene’ energie – geeft extra CO2-uitstoot, zelfs meer dan bij een moderne kolen- of gascentrale. Om over de kaalslag in de bossen van Estland en Letland maar te zwijgen. Dan heb je van tevoren toch niet echt goed over dit onderwerp nagedacht. Zeker niet als je als EU nota bene inzet op 60% hernieuwbare energie uit biomassacentrales. Zelfs van linkse zijde wordt hier nu tegen geprotesteerd.

Zon en wind
Voor zon- en windenergie geldt precies hetzelfde: ook daar is niets sustainable aan. Weliswaar gratis opgevangen, maar dán. Je moet plek maken voor al die windmolens en zonneparken. En op die grond moeten alle dieren en planten verdwijnen: geen plaats meer. In ons dichtbevolkte land is dat een probleem, dus wijken we uit naar de zee. Daar woont toch niemand. Heeft ooit iemand al eens uitgerekend hoeveel windmolens en zonneparken we nodig zouden hebben om een enigszins betekenisvolle hoeveelheid ‘groene’ energie te winnen, en hoeveel grondoppervlak daarvoor nodig is?

Afgezien van dit plaatsbeslag: zon- en windenergie hebben een gigantisch nadeel. Als de zon niet schijnt en de wind niet waait, heb je noppes: geen energie, want het is wiebelstroom. En moet je terugvallen op fossiel: 100% van de tijd beschikbaar. Bingo voor de oliemaatschappijen. Hoe meer groene energie immers, hoe meer fossiele rugdekking nodig. De zogenaamde groene energie is bovendien allerminst ‘groen’, want verwoest landschap en natuur, doodt insecten, vogels, vissen en bedreigt mensen. Bloedrode energie zou een betere benaming zijn.

Groen sprookje
Zouden de groene energiefanaten dit allemaal niet weten? Of wíllen ze het niet weten, omdat dat hun ‘groene’ sprookje verstoort? Het enige wat sustainable is aan wind- en zonne-energie zijn de enorme overheidssubsidies. Opmerkelijk is ook dat sustainable living, behalve in overheidskringen, vooral populair is bij diegenen die een hoog sustainable inkomen hebben: zij verzekeren zich van een tweede elektrische auto en hebben geen problemen met duurdere sustainable vliegtuigtickets. Duurzaam leven lijkt vooral iets voor de welgestelden, de rest heeft er geen geld voor.

En daarmee belanden we bij het hoofdstuk Financiën. Het is inmiddels ook wel duidelijk dat die groene revolutie heel erg veel geld gaat kosten. Dat heeft meerdere redenen, waarvan een belangrijke is dat je eindeloos een dubbel systeem moet onderhouden. We kunnen immers niet zonder ‘fossiel’, hoe misleidend en eindeloos ook in reclames wordt gezongen over een ‘fossiel-vrij’ leven, warmtepompen en ‘van het gas af’. Wie gaat dat allemaal betalen?

Kernenergie
The renewables vergroten de ongelijkheid en de armoede, wereldwijd. Wat te denken van onze minder bedeelde landgenoten die vanwege geldgebrek hun verwarming laag moeten afstellen? En hoe kunnen ontwikkelingslanden in vredesnaam op groene, veel te dure energie overstappen, die niets oplevert als het donker is of de wind niet waait?

Als je de CO2-uitstoot effectief wilt terugdringen en een alternatief wil voor fossiele brandstoffen, is er maar één optie: kernenergie. Toch maakt kernenergie nadrukkelijk geen deel uit van het palet aan ‘groene’ energie. De duurzaamheidslobby ziet er niets in. Ook Big Oil zit niet te wachten op kernenergie, want dat is een bedreiging voor hun fossiele verdienmodel. Zouden de ‘Groenen’ in de gaten hebben dat zij op dit punt hetzelfde nastreven als hun aartsvijand?

Planeconomie
Kortom, de groene revolutie is niet groen, niet haalbaar en niet betaalbaar en bovendien redt ze het klimaat niet. Waarom blijven dan toch alle westerse landen dit groene spoor volgen? Of gaat het bij de inzet van renewables helemaal niet om duurzaamheid en het redden van het klimaat, maar om iets heel anders? Zoals het verwerven van controle over de maatschappij en de burger via invoering van een groene planeconomie.

Dat is geen fictief toekomstscenario, maar voor politici als EU-Supercommissaris Frans Timmermans al volop werkelijkheid. En zo wordt ongemerkt een nieuwe wereld opgebouwd die zogenaamd ‘groen’ is, maar waar het vooral om het plandeel – sturen, controle en dwang – lijkt te gaan. Want waag het niet om iets tegen het Groene Evangelie in te brengen: hoon en uitsluiting zijn je deel. Of erger.

Het is ook helemaal niet de bedoeling dat wij burgers er iets van vinden, of boeren, vissers of natuurbeschermers. Het was ook niet de bedoeling om hierover democratisch te besluiten. Nee, want iedereen is het toch eens met het goede doel om het klimaat te redden? Iedereen vindt dat toch ook hard nodig? Klimaatakkoorden, energietransities en Sustainability Scenario’s worden er doorheen gedrukt, ook al bereiken die precies het tegenovergestelde van wat ze beogen. En ondertussen blijft het WEF de Great Reset promoten onder de valse voorwendselen van de duurzaamheid.

 

©RVP-2020