Terug naar keuzemenu

September 2021

Kan U het allemaal nog bevatten?

 

Voor een nieuwsgierige mens, zoals ik, die er de zin, de tijd, en het geduld voor heeft, om degelijk en breed om zich heen te kijken, te lezen, en te luisteren, ten einde zich te informeren over, zowel het verleden, het heden, als de toekomst van de mensheid in het algemeen, nemen de periodes van verbazing, verwondering, ergernis en boosheid, zowel in tijdsduur als in intensiteit, tegenwoordig exponentieel toe. De intervallen, waar hij  tevredenheid, welzijns-voelendheid, blijdschap, laat staan geluk ervaart, worden daarentegen steeds minder in aantal en korter in duur.

 

Het tempo en de mate waarin dat alles de dag van vandaag aan mij voorbij raast, maakt het mij steeds moeilijker om het allemaal nog te kunnen bevatten. Vrijwel elk mondiaal, regionaal of maatschappelijk probleem dat mij voor ogen komt, roept onbeantwoorde vragen op en/of genereert een lawine aan halve waarheden en niet-onderbouwde aannames waardoor de meeste aangereikte oplossingen ontkiemen in nog meer in-vraagstellingen.

 

Wereldvrede

Zo is er het vredelievend samenleven tussen volkeren en staten, dat sinds de mens de gezinsgrotten heeft verlaten om in grotere familie- en stamverbanden te gaan leven, tot op heden een zich steeds herhalend probleem geweest, dat zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, tot het einde der tijden zal blijven herhalen. Het is niet uit te sluiten dat ooit één van de huidige, al dan niet gewelddadige, conflicten uitgroeit tot een wereldwijde vernietigingsoorlog, waarbij de mensheid gedecimeerd wordt, en zodoende de overbevolking van deze planeet, één van de voornaamste grondoorzaken van de hierna genoemde problemen, wordt opgelost. 

 

Klimaatverandering.

Dat het klimaat verandert, kan en zal wegens de feitelijke vaststelling ervan, niet ontkend worden. Dat in de loop haar bestaan het klimaat  steeds in 'beweging is geweest en stelelmatig wijzigt, is echter eveneens een bewezen gegeven.

Dat de mens enig aandeel heeft in de snelheid van die wijziging, klinkt aanneembaar, maar over de mate waarin, lopen de wetenschappelijke studies enigszins uiteen, en blijken de gevolgen van de 'opwarming' van de atmosfeer, steeds door nieuwe inzichten, ofwel erger, ofwel milder voorgesteld. Mijn grote twijfel over één en ander wordt ingegeven door de onbeantwoorde vraag: waarom, als men met de meest geavanceerde computermodellen niet in staat is om een  bij benadering correcte weersvoorspelling van meer dan enkele weken, te voorzien, hoe men dan de evolutie van het klimaat over een termijn van tientallen jaren aannemelijk kan maken. De verantwoording dat klimatologie iets heel anders zou zijn dan meteologie, lijkt mij daar niet echt een zinnige onderbouwing voor.

 

Economie en financiën

En dan is er ons financieel-economisch probleem, waar de noodzakelijke elementen (steeds aangroeiende productie, consumptie en winst) hoe dan ook eindig is, en uiteindelijk gedoemd is om in te storten. Het verbruik van grondstoffen, en de productie en verbruiksafval scheppen een belangrijk, ondergewaardeerd probleem voor onze habitat

 

Milieuvervuiling.

De lucht- water- en landvervuiling, welke evenredig groeit met het aantal mensen, hun productie en verbruik. Wouden die massaal worden gekapt, natuur dat onherroepelijk verwoest wordt, gronden verhard met daling van het grondwater als gevolg, zeeën worden vervuild met micro-plastics, en de leefbare landoppervlakte voor dier en mens wordt steeds kleiner. Zelfs sommige maatregelen die de klimaatopwarming moeten vertragen werken de vernietiging van onze habitat in de hand.

 

Migratie en vluchtelingen

De nu reeds decennialang aanhoudende vluchtelingenstromen uit door oorlog geteisterde gebieden, aangevuld door de zich als 'vluchteling' voordoende massa welke om economische reden een leefbaarder leven zoeken in het welvarende West-Europa en Noord-Amerika, waarvan, in tegenstelling tot het klimaatprobleem, de gevolgen beter voorspelbaar zijn, kan men/wil men om humanitaire en morele reden niet trachten te stoppen. 

 

Multiculturele overbevolkte samenleving

De feitelijke gevolgen van het voornoemde onderwerp hebben op middellange termijn de overbevolking van het menselijk leven op een eerder beperkt leefbaar landoppervlak, waar de onderscheiden mogelijkheden en beperkingen door economie, cultuur en structuur,  met zowel extreme welvaart als onmenselijk leed en armoede als gevolg. Daarbij wordt de samenlevingsproblematiek met culturen en religies stammend van de oudheid tot de middeleeuwen, en niet integreerbaar zijn in onze westerse samenleving, sterk onderschat.

 

De grenzen van de menselijke wetenschap intelligentie

Dat de menselijke 'wetenschap' regelmatig op zijn grenzen botst, is in de loop van de geschiedenis reeds herhaaldelijk aangetoond. Dat armoede, ellende, oorlogen, en ziekten, en de oorzakelijke verbanden ervan, weliswaar regionaal en tijdelijk kunnen worden getemperd, maar nooit zijn uitgeroeid, en dat ook nooit zal worden, mag dan als een fatalistische visie worden beschouwd, maar is hoe dan ook, zoals onze sterfelijkheid, een onbetwistbare zekerheid.

 

Als U het allemaal nog kan vatten,...ik in ieder geval niet.

 

Renaat van Poelvoorde

 

©RVP.BE-2021