.
|
april 2017 |
De strijd tussen moraal, emotie en de rede |
![]() De algemeen geldende moraal fungeert in regel als een leidraad en beoordelingscriterium voor het gedrag van zowel onszelf als van anderen. Tenminste, voor zover dat niet in wetten en reglementen is vastgelegd. Maar juist omdat de gangbare moraal grotendeels niet is vastgelegd in wetten, en er nogal wat moraal en 'waarden' verschillen bestaan tussen verschillende bevolkingsgroepen, al naar gelang tot welke sociale classe, etni, levensbeschouwing (of religie) men behoort, ontstaat er dikwijls onenigheid. In een samenleving zijn gedragsregels noodzakelijk, temeer daar emotie zowel het goede als het slechte in de mens kan naar boven halen. In beide gevallen kan het dan ook nodig zijn dat de 'rede', de verstandelijke beredenering, tussenkomt om het gebrek aan eenduidigheid 'op te vangen'. In ons democratisch systeem beschikken we daarvoor over 'de rechtspraak', waarbij wij dan ten rade gaan en die bepaalt de betrokken, al dan niet wettelijk voorgeschreven of soms tegenstrijdige regels dienen gelezen en geïnterpreteerd te worden.
Hoe dan ook , gezien de hiervoor genoemde beïnvloedingsfactoren, is dat volstrekt utopisch. Voor zover het om ontegensprekelijke wettelijke bepalingen gaat, zal de rechter zich (uiteraard) correct en rechtvaardig uitspreken. Maar indien het om mekaar tegensprekende, nuancerende, en/of uiteenlopende interpreteerbare regels gaat, is het menselijk gesproken vrijwel onmogelijk dat rechters de menselijk beïnvloedingsfactoren volledig kunnen uitsluiten. Om die reden krijgt men maar al te dikwijls verschillende gerechtelijke uitspraken bij gelijkaardige cases.
Klimaatverandering, milieuvervuiling en -degenerering, alsook het dreigend failliet van ons sociaaleconomisch systeem is bij dit allen niet behulpzaal te noemen...
|
at |