De sluipende ontmanteling van ons sociaal zekerheidstelsel
Een aanzienlijk deelde bevolking ervaren het sociaal zekerheidstelsel eerder als een gedwongen en onafwendbare overheidsdruk tot solidair zijn, en voelen zich daardoor in hun vrijheid van keuze beperkt.. Zij zien eerder heil in een zogenaamd individueel recht om "uit de staat te stappen", zoals de liberaal Guy Verhofstadt in 1991 in zijn eerste Burgermanifest vooropstelde, Dit zou inhouden dat de burger geen sociale bijdragen meer betaalt voor, bijvoorbeeld, gezondheidszorg en pensioen en zelf bepaald in hoever hij zich daarvoor verzekert.
Alhoewel dit radicale principe nooit echt bijval heeft gekregen, duikt het sinds enige tijd, zij het in een afgewassen en mildere vorm opnieuw op via de alternatieve routes voor pensioensvorming (tweede en derde peiler), en gezondheidszorg. (hospitalisatieverzekering). Steeds meer politici, ook centrum-linkse, vinden dit onontkoombaar, en kijken voor een hervorming van onze sociale zekerheid dan ook sluiks richting (vrije) markt.
In dat licht dient men dan ook de Vlaams-Rechtse eisen te zien, om komaf te maken met de huidige Vlaamse solidariteit met de Waalse sociale noden. Voor hen dient solidariteit zich te beperken tot het eigen (Vlaamse) volk.
De onwil of onmacht van de Franstaligen om de taalproblemen (de chronisch blijvende voortschrijdende verfransing van de Vlaamse taalgrensgebieden, vooral rond Brussel, en het bij velen van hen nog steeds voorkomend taal-superioriteitsgevoel aan te pakken, wordt door Rechts- en Centrumrechts Vlaamse partijen gretig misbruikt om hun verborgen agenda te verdoezelen.
In een sociaaleconomisch zelfstandig Vlaanderen vormen de Rechtse en centrumrechtse partijen samen de absolute meerderheid, en kunnen deze, zonder de afremming van de sterke Waalse linkerzijde, vrij hun gang gaan om het sociaal zekerheidstelsel fundamenteel te hervormen zodat het grotendeels via de vrijemarktprincipes kan verlopen.
Hoe dan ook, telkens dat men er in slaagt om een groep te weren uit het stelsel van gemeenschappelijke solidariteit, of die groepssolidariteit in kleinere groepen kan splitsen, gaat de deur naar een geleidelijke ontmanteling van het sociale zekerheidssysteem, óók in Vlaanderen, weer een ietsje meer open staan.
Ik vrees dat steeds meer Vlamingen aardig op weg zijn in de val te trappen van diegenen die na hun eigenbelangen koel te hebben afgewogen, tot het besluit zijn gekomen dat zij baat hebben bij de uitsluiting van de sociaal zwakkeren.
Renaat van poelvoorde |